.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




California

Becenév: Golden State
Terület: 156 297 sq.mi (404 807,4 km2)
Legmagasabb pont: Mount Whitney 14 494 ft. (4 417,8 m)
Népesség: 33 867 600
Főváros: Sacramento
Legnagyobb város: Los Angeles

Lawyers near me

 

California az Egyesült Államok egyik legnagyobb állama, északon Oregon, keleten Nevada és Arizona, délen Mexikó, nyugaton pedig az Atlanti-óceán határolja. Lakosságszáma meghaladja a 30 millió főt, főleg part menti, illetve folyóvölgyi területei sűrűn lakottak. Természetföldrajza igen változatos, nyugaton a Parti-hegység, keleten pedig a Sierra Nevada magas hegyláncai uralják, amelyeket kiterjedt lombos és tűlevelű erdőségek jellemeznek, középen a Sacramento-folyó és a San Joaquin-folyó termékeny völgye fekszik, ahol intenzív mezőgazdasági termelés folyik. Déli részén az USA egyik legnagyobb sivatagi területe a Mojave Desert található. California gazdaságilag az egyik legfejlettebb állam, beceneve „Golden State”, azaz „Aranyállam”, évente több ezer fővel növekszik a lakossága a folyamatos betelepüléseknek köszönhetően.

Az állam legnagyobb városai északon, Sacramento, Santa Rosa, Stockton, Modesto, San Francisco, San Jose, és Oakland, középen Fresno és Bakersfield, délen Santa Barbara, Oxnard, San Bernardino, Riverside, Palm Springs, Los Angeles, Oceanside, és San Diego.

 

Az állam fővárosa a California északi részén fekvő Sacramento, közigazgatási központ. Itt érdemes megtekinteni a California State Capitol fenséges épületét, ahol múzeum mutatja be az állam történelmét. Látogassunk el a California State Railroad Museum-ba, ahol régi gőzmozdonyokat és vasúti kocsikat tekinthetünk meg, és a State Indian Museum-ba, ahol az őslakos indiánok életét ismerhetjük meg.
Sacramento
Fotó: Sacramento, California, USA, flickr.com, by casch52

 

Észak-California legnagyobb városa San Francisco, ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális és tudományos központ. Nagy-San Francisco területen, ahová San Francisco és elővárosai tartoznak, (Oakland, Berkeley, Hayward, Fremont, Sunnyvale, Santa Clara és San Jose) közel 7 millió ember lakik.
San Francisco
Fotó: San Francisco, California, USA, flickr.com, by Kostas Pagiamtzis

San Francisco belvárosát a híres 49 mile Scenic Drive-on (panorámaút) érdemes bejárni, ahol számos gyönyörű emlékművet, és fantasztikus múzeumot tekinthetünk meg. Jellegzetes épületei a Notre Dame mintájára épült Grace Cathedral, a festő szigeten fekvő Stow Lake, a Sutro Tower, The Palace of Fine Arts, mely egy gyönyörű palota, és a San Francisco National Martime Museum, mely egy óceánjáróra emlékeztető múzeum épület, amely hajózási régiségeket mutat be.
Kereskedelmi központja a Financial District, amelyet hatalmas felhőkarcolók uralnak, köztük a piramis alakú, 260 méter magas Transamerica Pyramid. A város főtere a pálmafákkal tarkított Union Square, amelyet neves üzletek és bevásárlóközpontok szegélyeznek.
Transamerica Pyramid
Fotó: Transamerica Pyramid, San Francisco, California, USA, flickr.com, by pbo31

A leghíresebb múzeumok:
· San Francisco Museum of Modern Art, egy rendkívül változatos gyűjtemény, csodálatos festményekkel és szobrokkal, közel húszezer műalkotás tekinthető meg
· Wells Fargo History Museum, ahol régi postakocsikat tekinthetünk meg, amelyek a 19. században több ezer mérföldes távolságokat is megtettek.
· Yerba Buena Center for the Arts, egy hatalmas művészeti központ, ahol egész évben koncertek és művészeti előadások kerülnek megrendezésre.
· Asian Art Museum, egy hatalmas, több mint tizenkétezer műalkotást magába foglaló, kizárólag ázsiai eredetű művészeti gyűjtemény.
· California Academy of Sciences, egy óriási tudományos múzeum, mely több részből áll. Ezek a Steinhart Aquarium, amely az USA egyik legnagyobb akváriuma, a Morrison Planetarium, mely egy különleges planetárium, a Gem and Mineral Hall, mely a legkülönfélébb drágaköveket, és ásványi anyagokat bemutató gyűjtemény, a Life Through Time, mely az evolúció történetét mutatja be, az Elkus Collection of Native Art, mely az őslakos indiánok művészeti alkotásait tartalmazza, és a Wild California, mely California természeti látványosságait mutatja be.
· California Palace of the Legion of Honor, amely az elmúlt közel ezer év európai művészetét mutatja be, olyan csodálatos alkotásokkal, mint Monet, vagy Rembrandt.

San Francisco-ban található az USA egyik legnagyobb kínai negyede a Chinatown, ahol a legkülönfélébb kínai üzletek és éttermek találhatók. Itt érdemes megnézni a Chinese Historical Society-t, amely a kínai etnikum San Francisco életében játszott szerepét ismerteti, illetve egy érdekes kínai művészeti kiállítást is megtekinthetünk.

A város nyüzsgő olasz negyede North Beach szintén több érdekes látnivalóval szolgál, itt található San Francisco legrégebbi kávéháza, a Caffe Trieste, és híres éjszakai clubja a Condor Club, valamint a világ leggörbébb utcájának nevezett Lombard Street. Itt érdemes felkeresni a San Francisco Art Institute-ot, ahol egy neves művészeti gyűjtemény tekinthető meg. A városnegyedben a Telegraph Hill tetején fekszik a gyönyörű Coit Tower, melynek kilátóteraszáról az egész városban gyönyörködhetünk.
Coit Tower
Fotó: Coit Tower, North Beach, California, USA, flickr.com, by code martial

Nob Hill, a város legmagasabb dombja, amelyet fényűző szállodákkal és szemetkápráztató villákkal építettek be, meredek utcáiról villamosok ereszkednek le a város mélyebben fekvő területeire. Itt áll San Francisco gyönyörű katedrálisa, a Grace Cathedral, ahol népszerű zenés szertartásokat tartanak.

Érdemes ellátogatni a vízpart mentén fekvő Fisherman’s Wharf-hoz, amely San Francisco híres vendéglátó központja és halászkikötője. Éttermeiben a legkülönfélébb tengeri ételeket szolgálják fel, a finom tengeri halászlétól kezdve a rákkoktélon át a polip salátáig. A kikötőben megnézhetjük a több II. világháborús ütközetben résztvevő USS Pamapanito tengeralattjárót, és megnézhetjük a hajózás történetét bemutató, és különféle hajómodelleket kiállító San Francisco National Martime Museum-ot.

További érdekességekkel szolgálhat San Francisco három másik negyede a Haight Ashbury, a Pacific Heights és a Fillmore District.
Haight Ashbury az egykori híres hippi negyed, a 60-as években a szabad, korlátok nélküli életet hirdető hippik központja volt. Jellegét máig megőrizte, kávézóit, szórakozóhelyeit rengeteg fiatal keresi fel egész évben. Jellegzetes épülete a Red Victorian Hotel, népszerű parkja a városra csodálatos kilátást nyújtó Buena Vista Park.
A Pacific Heights negyed gyönyörű 19. század végi, és 20. század eleji régi épületeivel hódít. A közelben található Marina District-ben érdemes felkeresni a Palace of Fine Arts-ot, amely egy érdekes szépművészeti múzeum.
Nyüzsgő élet jellemzi San Francisco afroamerikaiak által lakott körzetét a Filmore District-et, bárjaiban, night clubjaiban folyamatos a mulatozás.

Mindenképpen az utazó figyelmébe ajánlanánk San Francisco három, talán leghíresebb nevezetességét, a Golden Gate-et, az Alcatraz Island-et, és a Mission Dolores-t.
A világ egyik legszebb hídjának tartott Golden Gate híd 1937 óta magasodik a San Francisco-i öbölben. Évente több mint 40 millió gépjármű halad át a hídon, melynek magassága 227 méter, hossza pedig 2,7 km.
Számos filmben szerepelt már Alcatraz Island híres börtöne, mely 1934 és 1963 között az USA legszigorúbban őrzött fegyintézete volt, olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone és George Kelly.
San Francisco legrégebbi épülete a Mission Dolores 1791- ben épült, még a spanyol gyarmati időkben, ebben az épületben működött a hatodik Californiai keresztény misszió.
Golden Gate
Fotó: Golden Gate, San Francisco, USA, flickr.com, by Mike Johnston

Érdemes felkeresni San Francisco csodás parkjait, a Golden Gate Park-ot, a John McLaren Park-ot, vagy a Presidio National Park-ot, ahol kipihenhetjük fáradalmainkat, kerékpározhatunk, sétálhatunk, és bizonyos helyeken strandolhatunk.

További érdekes látnivalóval szolgálhatnak San Francisco elővárosai.

San Jose közülük a legnagyobb, számos neves múzeum található a városban. Látogassunk el a Tech Museum of Innovation-ba, ahol egy érdekes tudományos, főleg informatikai gyűjtemény található, illetve a Rosicrucian Egyptian Museum and Planetarium-ba, ahol egy neves ókori gyűjtemény nézhető meg. Ha időnk engedi, keressük fel a város két további érdekes látnivalóját, a Winchester Mystery House-t, amely a neves fegyvergyártó család rezidenciája volt, és a híres Silicon Valley-et, ahol a világ legnagyobb informatikai cégeinek központjait találjuk meg.
San Jose
Fotó: San Jose, California, USA, flickr.com, by skreuzer

San Francisco alvóvárosának is nevezett Oakland-ben, érdemes megtekinteni az Oakland Museum of California-t, amely az állam történelmét meséli el, és a Jack London Museum-ot, mely a neves író munkásságát mutatja be, aki ebben a városban töltötte gyermekkorát.

Fontos megemlíteni Nagy-San Francisco két egyetemvárosát Berkeley-t, mely a University of California at Berkeley, és Palo Alto-t, mely a hírese Stanford University otthona. Ezeket a városokat nyüzsgő diákélet jellemzi.
Nagy-San Francisco területén számos kiváló part menti terület található, ahol homokos strandok várják a turistákat. Sétahajókázásra, búvárkodásra, vagy szörfözésre is alkamas helyekkel találkozhatunk szerte a San Francisco-öböl és a Csendes-óceán partja mentén. Ilyen helyek pédául Muir Woods, a Robert W. Crown Memorial State Beach, és a Pacifica State Beach.

California középső részén olyan kisebb városok találhatók, mint az állam belső területein fekvő Fresno és Bakersfield, és a Csendes-óceán partján fekvő Santa Cruz, Monterey, San Luis Obsipo, Santa Barbara és Oxnard.

Számos gyönyörű nemzeti park közelében fekszik Fresno városa, amely jelentős idegenforgalmi és kulturális központ, felsőoktatási intézménye a Fresno Pacific University. A városban járva keressük fel a Fresno Art Museum-ot, ahol egy értékes művészeti gyűjteményt, és a Fresno Museum of History and Sciences-t, ahol egy tudományos gyűjteményt tekinthetünk meg.

Santa Cruz népszerű üdülőváros, melyet gyönyörű erdőkkel borított hegyek vesznek körül. A város egyeteme a University of California at Santa Cruz, amely igen nagy létszámú hallgatóval rendelkezik. Érdemes felkeresni a Museum of Art and History at McPherson Center-t, mely a város kulturális központja, itt számos csodálatos műalkotás tekinthető meg. Csodálatos vízpartját egész évben ezrek látogatják, melynek két népszerű helyszíne, a Santa Cruz Beach Boardwalk, mely egy klasszikus vidámpark, és a Natural Bridges State Beach, mely egy védett park, ahol kedvünkre kirándulhatunk.

Santa Cruz-tól délre fekszik Monterey városa, mely 1848-ig California spanyol gyarmati fővárosa volt. Belvárosában régi történelmi épületek állnak, ennek központja a Monterey State Historic Park, az itt található Colton Hall-ban írták alá az állam alkotmányát 1849-ben.A városban található az USA legnagyobb akváriuma, a Monterey Bay Aqarium, ahol több ezer különféle tengeri élőlényt csodálhatunk meg. Monterey népszerű óceánparti üdülője a Pacific Grove, ahol gyönyörű környezetben pihenhetünk, és strandolhatunk. A városban rendezik meg minden év szeptemberében California legnépszerűbb dzsesszfesztiválját, amely rengeteg embert vonz Montereybe.

Monterey és San Luis Obsipo városa között talájuk a Hearst San Simeon State Historical Monument-et. Itt egy dombtetőn magasodik a híres Hearts Castle, mely California egyik legnagyobb kastélya, amelyet a médiacézár William Hearst építtetett a 20. század első felében. A gyönyörű kastély ma múzeumként működik, és a látogatók megcsodálhatják a fényűző szobáit, elbűvölő szépségű parkját.

Los Angeles-től északra fekszik a népszerű üdülő- és egyetemváros Santa Barbara. Csodás, homokos strandjait egész évben ezrek látogatják, de érdemes felkeresni a városban a Museum of Art-ot, ahol egy fantasztikus művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg, és a Paseo Nuevo-t, mely egy érdekes szabadtéri piac.

 

California, és az USA nyugati részének legnagyobb városa a messze földön híres Los Angeles, az „Angyalok városa”, ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális és tudományos központ.
Nagy-Los Angeles területén, ahová Los Angeles és elővárosai tartoznak, (Pasadena, Ontario, Fontana, San Bernardino, Moreno Valley stb.) közel 15 millió ember lakik.
Los Angeles
Fotó: Los Angeles, California, USA, flickr.com, by chrisspurgeon

Los Angeles számos híres negyedét célszerű gyalog bejárni, és testközelből megtekinteni a több száz filmben szereplő épületeket és utcákat. A Downtown-t, azaz a belvárost magas felhőkarcolók uralják, a legmagasabb épület a 310 méter magas toronyház, a U. S. Bank Tower (Library Tower).
L.A. Downtown, U. S. Bank Tower
Fotó: U. S. Bank Tower (Library Tower), Los Angeles, California, USA, flickr.com, by YoNoSoyTu

A város főutcájáról a Main Street-ről, számos városi intézmény, múzeum megközelíthető.
· Museum of Contemporary Art, ahol egy fantasztikus művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg
· Los Angeles Central Library, a világ egyik legnagyobb könyvtára több mint 2 millió darab könyvvel
· Los Angeles City Hall, az 1928-ban épült 28 emeletes épület a város egyik ékköve
· Los Angeles Children’s Museum, a kifejezetten gyermekek számára létrehozott múzeum, rengeteg családot vonz egész évben
· Music Center, ebben a hatalmas színház, és koncertközpontban, egész évben különböző színházi előadások, zenés műsorok, és koncertek zajlanak

Közvetlenül a belváros szélén fekszik a Grand Central Market, az El Pueblo, a Little Tokyo és a Chinatown.
A Grand Central Market egy nagy népszerűségnek örvendő piac, ahol különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és gyógynövényeket vásárolhatunk.
El Pueblo, Los Angeles legrégebbi része, néhány épületét, még a spanyol gyarmatosítók építették a 18. század végén, ezek egyike az Old Plaza Church. A negyed szélén található a több filmben is szerepelő híres pályaudvar az 1939-ben épült Union Station.
Little Tokyo, Los Angeles japán közösségének a központja, itt érdemes felkeresni a Japanese Village Plaza-t, mely egy forgalmas bevásárlóközpont, és a Japanese American National Museum-ot, ahol a japán bevándorlók az USA életére gyakorolt hatását ismerhetjük meg.
Chinatown, az USA egyik legnagyobb kínai közösségének a központja, a negyedet állandó nyüzsgés jellemzi, és a legkülönfélébb árukat lehet itt beszerezni, a ruhákon át, a különböző ételekig sok mindent.
Chinatown
Fotó: Chinatown, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by JOE WU

A belvárostól délnyugatra fekszik Los Angeles híres egyetemi, és kulturális központja, az Exposition Park and University of Southern California. California egyik legnagyobb egyeteme mellett, különböző múzeumokat és kulturális intézményeket látogathatunk meg itt.
· Californian Museum of Science and History, mely egy érdekes tudományos múzeum,
· Natural History Museum of Los Angeles, mely egy természettudományi múzeum, itt különféle növényeket és állatokat tekinthetünk meg,
· California Afro American Museum, amely az afroamerikaiak a város életében betöltött szerepét ismerteti.
· Los Angeles Memorial Coliseum, egy sportközpont, mely az 1984-es olimpia helyszíne is volt

A belvárostól északkeletre két fontos kulturális intézmény a Lummis House és a Southwest Museum található. Mindkét múzeum csodálatos, őslakos amerikai indián gyűjteményeket rejt, illetve bemutatja, hogy hogyan éltek az amerikai kontinensen az indián törzsek az elmúlt évezredben.

Los Angeles legnagyobb parkja a város északi részén fekvő Griffith Park. A parkot rengetegen keresik fel egész évben, hogy a városi forgatagból szabadulva kikapcsolódhassanak, és kipihenjék fáradalmaikat. A parkban számos népszerű helyszínt érdemes felkeresni.
· Griffith Observatory, mely egy érdekes tudományos intézmény
· Greek Theatre, az ókori görög amfiteátrumok mintájára épült csodálatos színház
· Los Angeles Zoo, a város népszerű állatkertje
· Travel Town, régi mozdonyokat, vasúti kocsikat, személyautókat mutat be
· Autry Museum of Western Heritage, mely az amerikai vadnyugat történetét bemutató tárlat
Griffith Observatory
Fotó: Griffith Observatory, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Echo_29

Los Angeles keleti részén szintén találunk három fontos kulturális központot, a Getty Center-t, a Museum of Tolerance-t, és a University of California at Los Angeles egyetemnek otthont adó Westwood Village-et.
A Paul Getty olajmágnás által létrehozott Getty Center, egy csodálatos művészeti gyűjteményt rejt, híres festőművészek alkotásait tekinthetjük itt meg, különböző festményeket, rajzokat, és grafikákat.
Egy rendkívül érdekes kiállítást tekinthetünk meg a Museum of Tolerance-ben, amely a rasszizmussal és a Holocaust történetével foglalkozik.
Westwood Village-ben található California egyik legnagyobb egyetemi központja, közel negyvenezer diák tanul itt. Westwood több népszerű kulturális intézménynek ad otthont, mint a Fowler Museum of Culture History, mely egy társadalomtudományi múzeum, több kontinens történelmével foglalkozik, és az Armand Hammer Museum of Art and Culture, mely egy neves művészeti gyűjtemény mutat be, többek között Monet és Van Gogh gyönyörű festményeivel.

Los Angeles két híres tengerparti negyede Santa Monica és Venice.
Santa Monica, Los Angeles talán leghíresebb tengerparti része, csodás homokos strandjai a pihenni vágyók ezreit vonzzák egész évben. A vízisportok szerelmesei szintén remekül szórakozhatnak, lehetőség van jetskizésre, sétahajókázásra, szörfözésre vagy búvárkodásra is. A tengerparti utcákat elegáns üzletek, éttermek, bárok, és különböző szórakozóhelyek szegélyezik. A negyedben érdemes felkeresni a népszerű Third Street Promenad bevásárlóutcácskát, és a Santa Monica Pier-t, amely egy népszerű vidámpark.
Szintén népszerű fürdőnegyed Venice, amely mesterséges csatornáival érdemelte ki a Velence nevet, a csatornákban csónakázni lehet (Venice Canals). Tengerparti területei egész évben népszerűek, itt található a híres Muscle Beach, ahol testépítők edzenek, egykor Arnold Schwarzenegger is itt sportolt.
Venice Canals
Fotó: Venice Canals, Los Angeles, California, USA,  flickr.com, by Laughing Squid,

Los Angeles talán leghíresebb negyede Beverly Hills, a Golden Triangle (Aranyháromszög), ahogy a helyiek emlegetik. A várorész a leggazdagabbak lakóhelye, utcáit a legkülönfélébb villák és paloták szegélyezik. Két fő utcáján a Rodeo Drive-on, és a Wlishire Boulvard-on, elegáns üzletek sorakoznak, amelyek a divatvilág legújabb, és legdrágább ruháit, ékszereit kínálják, mint Gucci, Versace, vagy Christian Dior. A negyedben érdemes felkeresni a szenzációs Hollywood Actor’s Home-ot, mely a színészek életét mutatja be, és a Museum of Television and Radio-t, mely közel százezer televízió- és rádióműsor anyagát tartalmazza.
Beverly Hills
Fotó: Beverly Hills, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Andréas Olofsson

Feltétlenül érdemes végigsétálni Hollywood leghíresebb sétányain a Mulholland Drive-on, a Sunset Boulevard-on, és a Hollywood Boulevard-on.
A Sunset Boulevard-ot csillogó üzletek, szállodák, elegáns éttermek, éjszakai clubok, és különféle szórakozóhelyek szegélyezik, több filmstúdió is található a környéken. Népszerű clubjai, a Roxy Club, The House of Blues, a Roxbury Club, és a Viper Room, nyüzsgő főtere a Sunset Plaza.
A Mulholland Drive Los Angeles egyik legszebb panorámaútja, amely Észak-Hollywood-ot köti össze Malibu-val, a Santa Monica-hegység gerincén végighaladó útról fantasztikus kilátás nyílik a városra.
Los Angeles talán leghíresebb sétánya a Hollywood Boulevard, mögötte a csodálatos Hollywood Hills magasodik, rajta Los Angeles jelképével, a HOLLYWOOD felirattal. A sétány fő nevezetessége a Walk of Fame, az a járdaszakasz, amelyet a leghíresebb sztárok kéz-, láblenyomata, és aláírása díszít. Ha erre járunk, érdemes felkeresni a Mann’s Theatre-t és az El Captain Theatre-t, ahol a legújabb filmeket vetítik. A közelben található a híres Hollywood Bowl, amely egy óriási zene és koncertközpont, több ezer ember keresi fel egész évben. Szintén itt található a Farmers Market melyben népszerű kávézók, éttermek, és különböző üzletek találhatók.
Hollywood Hills
Fotó: Hollywood Hills, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by (platinum)

Hollywood-tól nyugatra fekszik Universal City, mely az óriási filmgyár, a Universal Studios otthona. Itt egy hatalmas szórakoztató park található, ahol a látogatók korábbi filmek díszleteiből felépült hatalmas vidámparkban szórakozhatnak. A háromdimenziós mozik, a Waterworld, a Termnator 2., és a Múmia című filmek hátterei, és díszletei között zajló szórakozás felejthetetlen élményt nyújt. Üzleteiben Hollywoodi szuveníreket vásárolhatunk, éttermeiben californiai specialitásokat fogyaszthatunk.

Érdemes látogatást tenni Nagy-Los Angeles területére is. Itt fekszik két híres tengerparti település Malibu, és Newport Beach, homokos strandjaik kiválóak strandolásra, vízisízésre, vagy búvárkodásra. Keressük fel a Malibu Creek State Park-ot, és az Upper Newport Bay Ecological Preserve-t, ahol védett állatokat és növényeket, és vízeséseket tekinthetünk meg.
Malibu Beach
Fotó: Malibu Beach, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Michael Clesle

Anaheim-ben található Los Angeles egyik legnagyobb turistacsalogató szórakoztató parkja, a híres Disneyland Resort, melyet egész évben milliók keresnek fel, a park a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek szórakozást nyújt lélegzetállító vidámparkjaival és show műsoraival.

Los Angeles egyik legnagyobb elővárosa Pasadena fontos kulturális központ, itt található a neves művészeti gyűjteményt bemutató Norton Simon Museum, és a gyönyörű Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens, melynek könyvtára felbecsülhetetlen könyvritkaságokat őriz.

További érdekességeket kínál Long Beach, ahol az USA egyik legnagyobb akváriuma tekinthető meg, az Aquarium of the Pacific, valamint kikötőjében horgonyoz a 20. század első felének leghíresebb luxushajója, a Queen Mary, amely ma idegenforgalmi látványosság.

Los Angeles-től keletre fekszik Palm Springs, mely a sivatag közepén pálmafákkal szegélyezett gyönyörű üdülőváros. Élményfürdő és szórakoztató park is működik a városban, a főleg télen sok látogatót vonzó Oasis Water Resort. Itt található a népszerű Palm Springs Aerial Tramway, amely egy 4 km hosszú, 1800 m magasságba emelkedő villamospálya, mely a Jacinto Wilderness State Park-ba viszi a látogatókat, az itt található kilátóból csodálatos panoráma nyílik a környező vidékekre.

 

Los Angeles-től délre fekszik California harmadik legnagyobb városa San Diego, közlekedési, kulturális, és hadászati központ. Bevásárlónegyede a Gaslamp Quarter, ahol elegáns éttermeket, és különféle üzleteket találunk. Kulturális központja a csodálatos Balboa Park, ahol többféle múzeum, valamint állat- és botanikus kert is található. Itt van a San Diego Museum of Man, mely egy antropológiai múzeum, az Aerospace Museum, mely a repülés történetével foglalkozik, közel 100 repülőgépet tekinthetünk meg itt, a San Diego Automotive Museum, amely több tucat régi autóból álló gyűjtemény, a San Diego Zoo állatkert, és a gyönyörű Botanical Building, több száz növényfajtával. A városban járva érdemes felkeresni az Old Town-t, melynek régi épületei még a spanyol gyarmati időkben épültek, illetve ellátogatni a Coronado-félszigetre, ahol gyönyörű szállodák, és különféle üzletek találhatók. San Diego leghíresebb látnivalója a fantasztikus vízi park, a Sea World, ahol különféle tengeri élőlényeket, delfin-show-kat tekinthetünk meg.
San Diego
Fotó: San Diego, California, USA, flickr.com, by fusionpanda

Ha időnk engedi, érdemes ellátogatni a határ túloldalára, Mexikóba, ahol Tijuana városában szembesülhetünk a nyüzsgő mexikói élettel, megkóstolhatjuk a mexikói konyhát, bárjaiban szórakozhatunk, üzleteiben vásárolhatunk sombrero-t, tequilát, és különböző mexikói ékszereket.
Tijuana
Fotó: Tijuana, California, Mexico, flickr.com, by Nathan Gibbs

California állam vadregényes tájaival, csodás tengerpartjaival, és forró sivatagaival a kirándulni vágyók és kalandtúrázók igazi paradicsoma.
Népszerű parkok, tájvédelmi körzetek, amiket érdemes felkeresni:
· Mojave Desert, hatalmas, lenyűgöző sivatagi terület, elnéptelenedett bányászvárosokkal, itt található az Edwards Air Force Base is, ahol űrrepülők landolnak.
Mojave Desert
Fotó: Mojave Desert, California, USA, flickr.com, by Mollivan Jon

· Joshua Tree National Park, itt található a sivatag egyik legérdekesebb növénye a sivatagi jukka, amely 9 méter magasra is megnőhet, oázisai, sziklái a kalandtúrázók kedvelt helyei.
· Anza-Borrego Desert State Park, érintetlen sivatagi környezet, gyönyörű kaktuszokkal, melyek tavasszal virágba borulnak.
· Death Valley National Park, fantasztikus, kietlen vidék, hatalmas sziklákkal, sótelepekkel.
Death Valley
Fotó: Death Valley, California, USA, flickr.com, by robw1882

· Channel Islands National Park, elbűvölő szigetcsoport, ahol különböző, védett, ritka állatokkal, és növényekkel találkozhatunk.
· Lompoc Valley, ha erre járunkcsodálatos virágokkal borított mezőket láthatunk.
· Big Sur, hatalmas, szinteérintetlen partvidék California középső részén, San Francisco és Los Angeles között, ezt a csodálatos panorámautat mindenkinek ajánlani tudjuk.
· Sonoma Valley, California szőlőtermelő központja, a híres Sonoma-völgy, itt megkóstolhatjuk a zamatos Californiai borokat.
· Humboldt Redwoods State Park, itt találhatóak a világ legmagasabb mamutfenyői, közel 100 méteres magasságukkal lenyűgöző látványt nyújtanak.
· Redwood National Park, szintén gyönyörű mamutfenyőket tekinthetünk meg ebben a parkban.
Redwoods
Fotó: Redwoods, California, USA, flickr.com, by tellumo

· Lassen Volcanic National Park, egy ma is működő vulkánt tekinthetünk meg, gőzölgő medencékkel.
· Lava Beds National Monument, több mint kétszáz vulkáni barlangot fedezhetünk fel ebben a parkban,ami izgalmassá teheti a kirándulást.
· Lake Tahoe, télen síelésre, korcsolyázásra, nyáron különböző vízi sportokra van lehetőség ebben a csodaszép tóban.
Lake Tahoe
Fotó: Lake Tahoe, California, USA, flickr.com, by YAYAYAYAYAY

· Yosemite National Park, a Sierra Nevada-hegységben fekszik az USA egyik legcsodálatosabb parkja, lélegzetelállító völgyekkel, sziklás hegyekkel, örökzöld erdőségekkel.
Yosemite
Fotó: Yosemite National Park, California, USA, flickr.com, by glennwilliamspdx

· Bodie State Historic Park, itt fekszik California legnagyobb kísértetvárosa, 170 elhagyatott épületével az egykori bányászváros lenyűgöző látványt nyújt.
· Sequoia and Kings Canyon National Parks, óriási erdőségeivel, mély völgyeivel, sziklás hegycsúcsaival kápráztatja el a látogatókat.

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu.festino.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel