.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Oklahoma

Becenév: Sooner State
Terület: 68 656 sq.mi. (177 818,2 km2)
Legmagasabb pont: Black Mesa 4 973 ft. (1515,8 m)
Népesség: 3 370 400
Főváros: Oklahoma City
Legnagyobb város: Oklahoma City

Oklahoma állam keleti és középső része síkság és dombság, nyugati részét pedig a Sziklás-hegység határolja. Tengerszint feletti magassága keletről nyugat felé fokozatosan emelkedik. A települések nagy része a keleti és középső területeken találhatók, nyugati része rendkívül ritkán lakott terület. Oklahoma fejlett mezőgazdasággal rendelkezik, fontos kőolaj lelőhely. Legnagyobb városai, az állam keleti részén található Bartlesville, Tulsa és Muskogee, és a középső részen fekvő Enid, Oklahoma City és Lawton.
Oklahoma
Fotó: Country, Oklahoma, USA, flickr.com, by Donnali

Legnagyobb városa a főváros Oklahoma City, közlekedési, oktatási, mezőgazdasági és olajipari központ. Számos felsőoktatási intézmény, az Oklahoma City University, a Southern Nazarete University és az Oklahoma State University of O. C. otthona. Érdemes felkeresni a város múzeumait, az Oklahoma State Museum of History-t, amely a város és az állam történelmét, a National Cowboy Museum-ot, amely egy fantasztikus vadnyugati gyűjteményt, és az Art Museum-ot, amely egy lenyűgöző művészeti gyűjteményt mutat be. Ha pedig sétálni támad kedvünk, akkor látogassunk ki a város legnagyobb parkjába, a gyönyörű Lincoln Park-ba, ahol többek között a város állatkertje is található.
Oklahoma City
Fotó: Oklahoma City, Oklahoma, USA, flickr.com, by Jason B.

Második legnagyobb városa az Arkansas folyó partján fekvő Tulsa, oktatási, közlekedési és olajipari központ. Itt található az Oral Roberts University és az Oklahoma State University Of Tulsa. A városban járva érdemes felkeresni a Philbrook Museum of Art-ot és a Thomas Gilcrease Institute-ot, ahol igen gazdag művészeti gyűjteményeket tekinthetünk meg. Ha időnk engedi, látogassunk el a város legnagyobb parkjába a Mohawk Park-ba, ahol a város állatkertje is található, valamint keressük fel a Prayer Tower Visitor Center-t, amely érdekes látnivalói közé tartozik, egy üvegből és acélból épített 60 méter magas imádkozó kéz.
Tulsa
Fotó: Tulsa, Oklahoma, USA, flickr.com, by Majdan

Az államban járva érdemes felkeresni a Cherokee indiánok egykori fővárosát Tahlequah városát, és megtekinteni a Cherokee Heritage Center-t, amely a cherokee indián nemzet történelmét meséli el, többek között egy a 19. századból megmaradt indián falu bemutatásával. Tahlequah városától északnyugatra Tulsa mellett található az USA egyik legnagyobb indián rezervátuma az Osage Indian Reservation is, amely további érdekes látnivalóval szolgál.
Tahlequah
Fotó: Seminary Hall, Tahlequah, Oklahoma, USA, flickr.com, by Tim Morgan

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu.festino.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel