.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Oregon

Becenév: Beaver State
Terület: 96 187 sq.mi. (249 123,2 km2)
Legmagasabb pont: Mount Hood 11 239 ft. (3425,6 m)
Népesség: 3 300 900
Főváros: Salem
Legnagyobb város: Portland

Oregon állam nyugati részét a Parti-hegység (Coast Ranges), középső részét a Cascade-hegység magas hegyláncai uralják, északkeleti részén a Blue-hegység, délkeleti részén pedig az Oregoni-fennsík fekszik. Az állam nyugati, középső és északkeleti részét hatalmas, főként tűlevelű erdőségek uralják, délkeleti része rét, legelő, préri, részben félsivatagos terület. Az állam népsűrűsége a part menti területektől a szárazföld belső területei felé haladva csökken. Legnagyobb települései, nyugaton Portland, Salem, Corvallis, Eugene, Medford, középen The Dalles, Bend, keleten pedig Pendleton, és LaGrande.
Oregon
Fotó: Country, Oregon, USA, flickr.com, by Infinite Wilderness

Oregon legnagyobb városa a Columbia folyó partján fekvő Portland, közlekedési, oktatási, kulturális, és kereskedelmi központ. Számos felsőoktatási intézmény, a Concordia University, a University of Portland, a Portland State University, és a Marylhurst University otthona. Portland belvárosában található a Pioneer Courthouse Square, a város főtere, ahol különböző fesztiválok és koncertek zajlanak egész évben. Érdekes helyszín az Old Town and Chinatown, ahol megcsodálhatjuk a város régi épületeit, szombatonként pedig kilátogathatunk az USA egyik legnagyobb kézműves vásárára a Portland Saturday Market-ra. Kellemes szórakozást nyújthat Portland bevásárló- és szórakozónegyede a Pearl District, ahol különböző éttermek, bárok, márkás üzletek, galériák várják a vendégeket. A városban járva keressük fel népszerű múzeumait, az Oregon Historical Society-t, amely a város történelmét, és a Portland Art Museum-ot, amely olyan híres festők műveit mutatja be, mint Van Gogh, Monet és Picasso. Kipihenhetjük fáradalmainkat Portland népszerű parkjaiban, a Governor Tom McCall Waterfront Park-ban, ahol különböző fesztiválok váltják egymást, és a Washington Park-ban, itt található a csodálatos Hoyt Arboretum, több ezer különféle növényfajtával, és az Oregon Zoo, az állam legnagyobb állatkertje.
Portland
Fotó: Portland, Oregon, USA, flickr.com, by Aster

Portland-től délre fekszik Oregon fővárosa Salem, mely az állam közigazgatási központja. Itt érdemes megnézni a State Capitol (Állami Kapitólium) fenséges épületét, a Mission Mill Museum-ot, mely történelmi emlékeket mutat be, és a Hallie Ford Museum of Art-ot, amely egy gyönyörű művészeti gyűjtemény.
Salem
Fotó: State Capitol, Salem, Oregon, USA, flickr.com, by jigpu

Salem városától délre fekszik Oregon második legnagyobb városa Eugene, egyetemi központ, a University of Oregon otthona. Itt érdemes felkeresni a Hult Center for Performing Arts-ot, amely a város művészeti központja.
Eugene
Fotó: Eugene, Oregon, USA, flickr.com, by d70focus

Közép-Oregon legnagyobb városa Bend, fakitermelő és idegenforgalmi központ. A várostól nyugatra, hatalmas erdőségek, magas hegyek terülnek el, ahol több síközpont is működik. A várostól keletre, az Oregoni-fennsík félsivatagos területe fekszik, az egykor ezen a területen élő őslakos indiánok életét mutatja be a High Desert Museum.
Bend
Fotó: Bend, Oregon, USA, flickr.com, by banichiji

Kelet-Oregon legnagyobb városa Pendleton. A város egykor a cowboy-ok városa volt, erre emlékeznek meg minden év szeptemberében a híres Pendleton Rode Show keretében. A rodeók történetét mutatja be a városban található Round-Up Hall of Fame csarnoka. Szintén érdemes felkeresni a Pendleton Underground Site-ot, amely egy fantasztikus földalatti labirintus.
Pendleton
Fotó: Pendleton, Oregon, USA, flickr.com, by ArtBrom

Oregon állam rendkívül gazdag természeti csodákban, látnivalókban. Érdemes felkeresni az állam gyönyörű partszakaszát, az Oregon Coast-ot, ahol búvárkodhatunk, szörfözhetünk, és hajókiránduláson vehetünk részt. Az állam számos fantasztikus sípályával rendelkezik, ezek a Mount Hood Ski Resort, Timberline Lodge Ski Area, Hoodoo Ski Area, Mount Bachelor Ski Area.
Mount Hood
Fotó: Mount Hood, Oregon, USA, flickr.com, by gmeador

Látogassunk el az állam nemzeti parkjába, a gyönyörű Crater Lake National Park-ba, ahol az ország legmélyebb tava fekszik, és a fantasztikus látványt nyújtó Hells Canyon Recreation Area-ba, ahol a világ legmélyebb folyó által kivájt szurdoka található. További érdekes helyszínek, a John Day Fossil Beds Monument, a Malheur Wildlife Refuge, a Steens Mountain, a Wallowa Mountains, és a Newberry National Volcanic Monument.
Crater Lake National Park
Fotó: Crater Lake National Park, Oregon, USA, flickr.com, by HiddenJester

Bend
Fotó: Hells Canyon, Oregon, USA, flickr.com, by ArtBrom

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu.festino.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel